Huonekohtainen sähkölämmitys

Sähkölämmityksessä lämpö tuotetaan huonetilassa olevassa lämmityslaitteen sähkövastuksessa. Huonekohtaisessa sähkölämmityksessä ei ole vesikiertoista lämmönjakoverkkoa.
Lattialammityskaapelin asennus saneerauskohteeseen
Lattialämmityskaapelin asennusta saneerauskohteeseen, jossa on ennestään betonivalurakenne lattian alla. Lattialämmityskaapeli on valmiiksi kiinni verkossa, joka levitetään betonipinnalle. Verkon päälle tulee laastikerros. (Kuva Mikko Arvinen)
Lämmin käyttövesi valmistetaan erillisessä, yleensä 200–300 litran käyttövesivaraajassa, jossa on 1,5–3 kW:n sähkövastus. Tilojen lämmityksessä hyötysuhde on noin 10–15% korkeampi kuin vastaavalla vesikiertoisella lämmönjaolla.

Termostaatit

Lämpötilaa säädetään joko mekaanisen tai elektronisen termostaatin avulla. Elektronisen termostaatin ohjaus on tarkempi ja säädöiltään monipuolisempi. Useisiin termostaatteihin voidaan ohjelmoida esimerkiksi aikaohjaus ja osaan myös pörssisähkön hintaan reagoiva ohjaus. Lattialämmityksen huonetermostaatti sijoitetaan yleensä seinälle ja patteritermostaattien säätö sijaitsee yleensä pattereiden kyljissä.

Keskitetty ohjaustapa

Sähkölämmittimet voidaan kytkeä keskitettyyn ohjaukseen, jossa yhdellä säädöllä voidaan pudottaa huonelämpötiloja poissaolon ajaksi.

Huonekohtaisen sähkölämmityksen lämmönjakotapoja ovat patteri-, lattia-, katto- ja ikkunalämmitys:

  • Patterilämmitys
    Sähköpatterit asennetaan yleensä ikkunoiden alle. Patterit reagoivat nopeasti lämmöntarpeen vaihteluihin. Patterilämmityksen hyötysuhde on erittäin hyvä, sillä lämpö tuotetaan siinä tilassa, jossa lämpöä tarvitaan.
  • Lattialämmitys
    Lattialämmitys voidaan toteuttaa joko jatkuvatoimisena tai varaavana. Pesutiloihin ja klinkkerilattioihin asennetut lämmityskaapelit toimivat jatkuvatoimisena. Betonilaattaan esimerkiksi parketin alle asennettu lattialämmitys voidaan kytketä toimimaan joko jatkuvatoimisena tai varaavana.
  • Kattolämmitys
    Sisäkattoon asennetut lämmityskelmut lämmittävät katon verhoilumateriaalin, joka luovuttaa lämmön huoneeseen lämpösäteilynä. Kattolämmitystä säädetään huonetermostaatilla.
  • Ikkunalämmitys
    Ikkunalämmitys on erikoisratkaisu, joka sopii suuriin ikkunapintoihin. Se ei sovellu talon ainoaksi lämmitysratkaisuksi.
  • Ilmalämmitys
    Ilmalämmitys sopii erityisesti passiivitaloihin. Ilmanvaihdon tuloilman jakolaitteiden sähkövastukset lämmittävät tuloilmaa huonetermostaatin ohjaamana.
Huonekohtaisen sähkölämmityksen hankintahinta on hyvin edullinen verrattuna muihin lämmitysjärjestelmiin. Haittapuolena on korkea lämmitysenergian hinta. Lämmitysenergian korkean hinnan takia sähkölämmityksen valitsevan rakentajan kannattaa panostaa talon eristämiseen ja ilmatiiveyteen, jolloin lämmitysenergiantarve pienenee.


Sivua päivitetty viimeksi 6.6.2024