Pientalon energiaremontit

Pientalon kunnosta vastaa aina omistaja, jonka on tärkeää ylläpitää talon huoltokirjaa ja laatia säännöllisesti päivitettävä pitkän aikavälin suunnitelma talon kunnossapidosta (PTS). Nämä yhdessä auttavat kodin energiatehokkuuden, terveellisyyden ja viihtyisyyden ylläpidossa ja parantamisessa koko sen käyttöiän ajan.

PTS auttaa talon omistajaa remonttien aikatauluttamisessa, niiden keskinäisten vaikutusten ja kustannusten huomioimisessa, sekä energiankulutuksen pienentämisessä. Suunnitelmassa korjaussuunnitelmat kustannusarvioineen asetetaan aikajanalle.

Suunnitelman laatimisessa kannattaa käyttää apuna alan asiantuntijaa kuten LVI-suunnittelijaa tai energiatodistuksen laatijaa. Jotta aikataulutettu suunnitelma tuleville vuosille voidaan laatia, talon nykyinen kunto täytyy tuntea. PTS-suunnitelman laadinnassa auttavat aiemmin tai sen yhteydessä toteutettu kuntokartoitus ja energiatodistus. Suunnitelmaa on hyvä tarkastella ja päivittää vuosittain. On tärkeää, että PTS:ään kirjataan kunnossapitotoimien ohella keskeiset rakennuksen energiatehokkuutta parantavat ja uusiutuvan energian käyttöä lisäävät toimenpiteet.

Ohjeita energiaremonttisuunnitelman laadintaan

On suositeltavaa hyödyntää alan asiantuntijaa talon pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelmaa (PTS) laadittaessa sekä sisällyttää suunnitelmaan energiatehokkuutta parantavat ja uusiutuvan energian käyttö lisäävät toimenpiteet.

Vanhemmissa paljon korjausvelkaa omaavissa taloissa on usein kustannustehokasta keskittää paljon toteutukseen tulevia toimenpiteitä samaan remonttikokonaisuuteen. Tähän ei kuitenkaan ole aina taloudellisia mahdollisuuksia, jolloin joudutaan priorisoimaan kriittisimpiä korjauskohteita. Taloudellisimmat energiakustannuksia pienentävät toimenpiteet kannattaa usein toteuttaa mahdollisimman pian, mutta kokonaisuus huomioiden. Lämmitystapamuutoksen yhteydessä on hyödyllistä toteuttaa samalla taloudellisesti kannattavat energiatehokkuustoimenpiteet, jotka voivat vaikuttaa uuden lämmitysjärjestelmän mitoitukseen.




Sivua päivitetty viimeksi 30.9.2024