Rakennushanke käynnistyy

Nelihenkinen Karhusaaren perhe toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja alkoi rakentaa Tuusulaan historiallisen Rantatien varteen matalaenergiataloa kesällä 2007. Waltteri ja Maija Karhusaaren tavoitteena on rakentaa maltillisella budjetilla laadukas ja energiatehokas talo, joka sopii hyvin kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen ympäristöön.

Matalaenergiaratkaisut ovat olleet suunnitelmissa mukana alusta asti. Energiatehokkuuteen pyritään seuraamalla Motivan pientalorakentamiseen antamia suosituksia. Suunnittelun lähtökohtana on rakentaa Motivan tarkistuslistan mukainen A-energialuokan talo.

Villa Rantaniitty perustukset
Kuva. Rakentaminen saatiin käyntiin heinäkuun lopulla. Rakennuksen lämpöharkkoseinien muuraus oli hyvässä vauhdissa 25.9.2007 ja myös alapohjan ontelolaattojen asennus oli valmistumassa.


Tontti löytyy, rakennushanke käynnistyy

Rakennushanke käynnistyi todenteolla maaliskuussa 2007, kun hyvä ja sopiva tontti pitkän etsimisen jälkeen oli viimein löytynyt. Talon suunnittelu vauhdittui, kun nyt tiedettiin millaiselle tontille ja millaiseen asuinympäristöön taloa todella oltiin rakentamassa.

Talon runkomalli ja huonejärjestys hahmottuivat nopeasti ja huhtikuussa 2007 pohjaratkaisu ja julkisivuratkaisut olivat loksahtaneet kohdalleen. Pintamateriaaliksi Karhusaaret valitsivat rappauksen naapuritontilla sijaitsevan talon mallin mukaisesti. Naapuritalolla ja historiallisella asuinympäristöllä oli muutenkin vaikutusta uuden talon ulkomuotoon. Talotehtaiden esitteistä ja talokirjoista oli paljon hyötyä suunnittelun tukena.

Tarjouspyynnöt lähetettiin huhtikuussa usealle kivi- ja puutalotoimittajalle. Ensisijaisena haaveena Karhusaarilla oli kivitaloratkaisu, mutta eri vaihtoehdot haluttiin kartoittaa huolellisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Waltteri Karhusaaren mukaan etukäteen jännitettiin hieman sitä kuinka paljon tarjouksia lopulta saataisiin, koska sellaisiakin varoituksia oli esitetty, että tarjouksia voi olla vaikea saada.

Tarjouksia odoteltaessa tehtiin tontin maaperätutkimus, jonka tulokset olivat huojentavia – räjäytyksiin tai paalutuksiin ei tarvinnut ryhtyä.

Toukokuussa oli vuorossa tarjousten vertailua ja myös lämmitysjärjestelmän valinta oli ajankohtainen. Talon runkomateriaaliksi Karhusaaret valitsivat lopulta kiven – omien mieltymysten lisäksi kaavamääräysten asettamat vaatimukset äänieristyksen suhteen ja pintamateriaaliksi valittu rappaus puolsivat kivirunkoisen talon rakentamista.

Lämmitysjärjestelmäksi maalämpö

Lämmitysjärjestelmäksi Karhusaaret valitsivat maalämmön ja lämmönjakotavaksi vesikiertoisen lattialämmityksen. Ratkaisuun vaikutti mm. se, että kunnan kaukolämpöä ei vielä tässä vaiheessa ollut mahdollista saada. Maalämmön toteutustavaksi valittiin porakaivo, joka kairattiin tontille elokuun alussa vajaassa päivässä. Varaava takka tehdään täydentämään lämmitysjärjestelmää.

Lämmitysjärjestelmän valinnan ohessa suunniteltiin myös hankkeen tulevaa aikataulua. Aurinkoisena äitienpäivänä istuttiin tontin laidalla sijaitsevan kuusen juurella, jonka perheen juniori oli jo nimennyt majakuuseksi. Tavoiteaikatauluksi asetettiin seuraavan äitienpäivälounaan nauttiminen omalla terassilla.

Talotoimittaja valitaan

Kesäkuussa oli aika valita talotoimittaja. Tarjouskilpailun voittaneen talotehtaan valmistamien lämpökiviharkkojen U-arvo, tiiviys ja lämmönvarauskyky vakuuttivat Karhusaaret. Valuharkkojen todettiin soveltuvan hyvin matalaenergiatalon runkorakenteeksi ja kaupan päälle taloon saadaan myös hyvä ääneneristävyys.

Rakennuslupa saatiin valmiiksi kesäkuun alkupuolella. Talotoimittajan varmistuttua saatiin myös rakenne-, sähkö- ja LVI-suunnittelu vauhtiin. Keskikesään ajoittui lisäksi sisustusratkaisujen suunnitteleminen, joten keittiö- ja kaakeliliikkeetkin ehtivät tulla Karhusaarille tutuiksi moneen otteeseen.

Varsinaisen rakentamisen osalta tavoitteena oli saada työt käyntiin elokuun alussa. Aikataulu oli jossain määrin kireä, sillä ontelolaattojen ja portaiden oikea-aikaisen toimituksen varmistamiseksi rakenne-, sähkö- ja LVI-kuvien valmistumisella alkoi olla kiire. Asiat sujuivat kuitenkin hyvin ja työt tontilla pääsivät käyntiin hieman etuajassa jo heinäkuun puolella.


Sivua päivitetty viimeksi 31.7.2024