Kokemuksia matkan varrelta

Matalaenergiatalon rakentaminen oli Karhusaarilla vaihtoehtona heti alusta asti. Tietoa matalaenergiaratkaisuista etsittiin internetistä, muun muassa Energiatehokas koti -sivustolta. Tietoa on Karhusaarten kokemusten mukaan kyllä saatavilla, mutta rakentajan on kuitenkin syytä varautua olemaan itse aktiivinen tiedon hankkimisessa.

Aktiivisuutta tarvitaan myös tarjouspyyntövaiheessa, sillä talotehtaat eivät välttämättä oma-aloitteisesti tarjoa matalaenergiavaihtoehtoja. Pyynnöstä tarjous kyllä useilta talovalmistajilta saatiin, ei kuitenkaan kaikilta.
Villa Rantaniitty seinän lämpöharkko 0823
Kuva. Lämpökiviharkon keskellä on grafiitti-EPS-lämpöeriste.

Karhusaaret valitsivat talonsa runkomateriaaliksi lämpökiviharkon, sillä harkkojen U-arvo, tiiviys ja lämmönvarauskyky vakuuttivat heidät. Valuharkkojen todettiin soveltuvan hyvin matalaenergiatalon runkorakenteeksi ja kaupan päälle taloon saadaan myös hyvä ääneneristävyys. Kuvassa vasemmalla näkyvän harkoista muuratun ulkoseinän rakenne on selkeä ja yksinkertainen.

Energiankulutuksen vertailu haastavaa

Eri vaihtoehtojen vertailussa Karhusaaret kokivat hankalaksi sen, miten energiankulutuksen eri vaihtoehtojen kohdalla voisi luotettavasti laskea. Heidän mukaansa olisikin erinomainen asia jos esimerkiksi internetissä olisi saatavilla yksinkertaisia kulutusvertailulaskureita.

Rakennushankkeen alkuvaiheessa tehtävistä yksittäisistä isommista päätöksistä Karhusaaret kokivat hankalimmaksi lämmitysjärjestelmän valinnan. Hankalaa oli myös hahmottaa miten eri järjestelmät ja rakenteet, kuten lämmitysjärjestelmä, lämmönjako, ilmanvaihto ja eristeet, suhtautuvat toisiinsa. Ensimmäistä taloa rakentavalle kokonaisuuden hallinta saattaa olla haastavaa.

Aikaa tarvitaan riittävästi

Kevään 2008 kuluessa talohankkeen ollessa jo varsin pitkällä oli selvää, että muut arkiset, mutta pakolliset kiireet vaikuttavat väkisin siihen millä vauhdilla talonrakentaminen etenee.

”Huhti-toukokuuhun sattui paljon työmatkoja ja muita työkiireitä, jotka hidastivat heti taloprojektimme etenemistä. Myös toukokuun puoliväliin ajoittunut muutto tilapäismajoitukseen vaati suuren osan käytettävissä olevasta vapaa-ajasta.”

"Tulimme jo toukokuun alkupuolella johtopäätökseen, että tarvitsemme ammattilaisten apua työmaalla. Onneksemme talon rungon ja katon pystyttäneillä timpureilla oli aikaa tulla apuun. Lopputuloksena sisäkatot, joiden tekemiseen olisi tarvinnut varmaankin kuukauden päivät omaa aikaa, valmistuivat noin viikossa", Waltteri Karhusaari toteaa.

Uusia asioita tulee vastaan

Pientalotyömaalla riittää loputtomiin erilaisia pieniä asioita hoidettavaksi. Usein jonkun pienen asian tekeminen sujuu helpoimmin jos asian hoksaa hoitaa oikeaan aikaan. Ensimmäistä taloaan rakentavalle tulee kuitenkin väkisin eteen asioita yllättäen, kun aikaisempaa kokemusta ei ymmärrettävästi ole vielä kertynyt.

Ja joskus joku etukäteen pikkujutulta vaikuttava asia saattaa osoittautua oletettua työläämmäksi, kuten vaikkapa keskuspölynimurin poistoputken asennus.

”40 senttiä paksun ulkoseinäharkon läpi poraa ja piikkaa kyllä reikiä kunnon poravaralla, mutta kun ulosvienti tuli autokatoksen yläpohjaan, jonka laipio oli jo levytetty tuplakipsilevyillä, niin homma mutkistui hieman. Muutama lankku kattotuolien päälle ryömintäsillaksi sekä istumatueksi ja eikun hommiin. Hiki virtasi ja jalat puutuivat hankalassa asennossa, mutta läpiviennin reikä tuli tehtyä. Joo, se olisi pitänyt tehdä aikaisemmin, mutta kun ei tullut mieleen…”, toteaa Waltteri Karhusaari.

Myös ekovillan puhalluksessa olohuoneen, keittiön ja ruokailutilan välikattoon tuli vastaan tekninen yksityiskohta, jonka seuraavaa taloa tehdessään osaa ottaa jo etukäteen huomioon. Villan puhallusta nimittäin hidasti se, että ristikoiden väleistä puuttuivat kotelot ja villa pääsi valumaan ristikoiden yli, tehden aina seuraavan välin haastavammaksi täyttää.

”Kuulimme tästä koteloinnista vasta puhallus-aamuna, joten ei auttanut muuta kuin puhkua höyrysulkuun apureikiä josta puhallusletkua saatiin ohjattua oikeisiin paikkoihin. Höyrysulkumuovin paikkaaminen olikin sitten parin päivän homma. Noh, hiljaa hyvä tulee ja yläpohjan villan puhallukset sujuivat ilman kommervenkkeja.”


Sivua päivitetty viimeksi 31.7.2024