A-energialuokan talo Riihimäellä

Riihimäelle valmistuu vuoden 2024 aikana uusi yksikerroksinen Kannustalon A-energialuokan kohde. Talosta tulee koti kahdelle aikuiselle ja syysvauvalle. Koti on tärkeä paikka perheelle, koska molemmat vanhemmat tekevät pääasiassa etätöitä ja viihtyvät muutenkin paljon kotona.


”Yksityishenkilön näkökulmasta energiatehokkuuden parantaminen on olennaista, jotta juoksevat kustannukset pysyvät mahdollisimman pieninä. Valtakunnallisella tasolla energiatehokkuus ja siihen kannustaminen ovat tärkeitä asioita, jotta valtio ei ole riippuvainen naapurimaiden sähköntuotannosta. Ilmastohyödyt ovat lisäbonus”, talon isäntä Henri Hirvelä pohtii.

Hirvelän mielestä valtion pitäisi aktiivisesti tukea ja kannustaa yksityishenkilöitä parantamaan myös vanhojen talojen energiaratkaisuja. ”Jos talossa aikoo asua kauan niin pitkällä aikavälillä energiatehokkuuden ansiosta voi säästää pitkän pennin. Varsinkin kun sähkön hinta nousee vuosi vuodelta. Energiatehokas talo on myös arvokkaampi.

Energia-asioissa meillä oli lähtökohtana se, että halusimme mahdollisimman pienet sähkölaskut. Lisäksi toivoimme, että taloon olisi myöhemmin mahdollisimman helppo asentaa aurinkopaneelit. Näin meille valikoitui muun muassa konesaumattu peltikatto ja putkitukset aurinkopaneeleiden johdoille”, Hirvelä kertoo.

Talossa on myös tulisija, mutta koska varaavalle takalle ei löytynyt järkevää paikkaa, niin kovia pakkaspäiviä varten ja tunnelmaa luomaan valittiin kevyttakka.

Suunnittelu käyntiin omista piirroksista

Hirvelöiden taloprojekti käynnistyi, kun toiveissa oli omakotitalo, mutta valmiina ei tullut vastaan mieluista. Sen jälkeen mietittiin oman talon rakentamista.

”Suunnittelin mitä huoneita ja ominaisuuksia talolla pitäisi olla. Sitten sovittelin näitä eri talotehtaiden valmiisiin pohjiin. Olin saanut luonnosteltua muutamia ideoita talotehtaiden valmiiden mallien pohjalta, minkä jälkeen alkoi talotehtaiden kilpailutus. Meillä tärkeimmät kriteerit olivat laatu, luotettavuus sekä kustannustehokkuus. Lopulta Kannustalo vei voiton”, Hirvelä kertoo.

Pohjan suunnittelu eteni oman alustavan piirroksen perusteella jouhevasti arkkitehdin kanssa. ”Sitten oli suunnittelutapaamisia eri alojen ihmisten kanssa. LVI-suunnittelu, sähkösuunnittelu ja sisustussuunnittelu. Tässä kohtaa oli jo selvää, että meille tulee maalämpö. Perustus- ja maatyöt sujuivat mukavasti. Kaikki meni hyvin lukuun ottamatta loppusyksyn aloitusajankohtaa. Lumi ja pakkanen tulivat nimittäin tavallista aiemmin, mikä aiheutti sen, että betonia jouduttiin lämmittämään ja maahan satoi lunta, joka oli välillä tiellä. Rakentamisesta ei varsinaisesti ole mainittavaa, koska valitsemamme toimitus oli muuttovalmis.”

Talossa on nykyaikainen lämmitys ja ilmanvaihto, joita voi ohjelmoida, jos vaikka lähtee pois pidemmäksi aikaa tai kylään tulee paljon vieraita, jolloin lämpimän veden määrää, ilmanvaihdon tehoa ja lämmitystä voi säätää helposti ja nopeasti. Lämmityksen säätö onnistuu myös puhelimella. Ilmalämpöpumppu auttaa kesäkuumilla viilennyksessä ja kaikissa ikkunoissa on myös kaihtimet. Talon isot ikkunat on suunnattu luoteeseen, joten aurinko ei porota suoraan sisään. Sähköauton latausmahdollisuutta ei toistaiseksi ole, koska perheen lataushybridiä voi latailla normaalista pistokkeesta.


Sivua päivitetty viimeksi 25.7.2024