Muut energiatehokkuuteen vaikuttavat ratkaisut

Ulkopuoiset kangaskaihtimet

Energiatehokuutta on lisäämässä ulkopuoliset Apollo-kaihtimien toimittamat screenkaihtimet etelän puolisissa ikkunoissa. Niillä voidaan säädellä valon määrää kesällä, jolloin jäähdytyksen tarve laskee merkittävästi. Väitetään, että parhaimmillaan päästään 97 prosenttia auringonvalon tuottaman lämmön estämiseen kesällä.

Talvella ja erityisesti yöllä screen-kaihtimien ja ikkunan väliin jäävä ilmatila toimii lisäeristeenä. Ikkunoiden ja screenkaihtimien yhteinen U-arvo on merkittävästi parempi kuin pelkän ikkunan. Screen -kaihtimia ohjataan ABB-free@home -järjestelmän avulla mm. käyttäen sääaseman antamia tietoja – näin optimoidaan myös energiataloudellisuus.

Screen-kaihtimien rakenne ja kangas myös vaikuttaa energiataloudellisuuteen. Tiiviillä sivukiskoilla toteutettu järjestelmä on energiatehokas. Vaalea kangas ulkona heijastaa paremmin valoa kuin tumma.

Screen-kaihtimien oikeanlainen käyttö voi auttaa laskemaa energiakustannuksia merkittävästi. Yhdysvaltain energiavirasto suosittelee ulkopuolisten kaihdinten käyttöä, koska ne säätävät energiaa sekä kesällä, että talvella.

Valaistus

Monen mieleen ei ole tullut, että valaistuksella voisi vaikuttaa energiankulutukseen. Loppujen lopuksi on kyse ihan perusasioista. Valon määrä, valon värilämpö ja valon väri vaikuttavat siihen, miten ihminen tuntee lämpötilan.

  • Voimakas valo tuntuu lämpimämmälle kuin himmeä valo.
  • Lämmin valo tuntuu lämpimämmälle kuin kylmä valo.
  • Punainen valo tuntuu lämpimämmälle kuin sininen valo.

Kun Philipsin HUE-valaistuksen voimakkuutta, värilämpöä ja väriä voidaan säätää ABB-free@home -automaatiolla, voidaan luoda juuri oikeanlainen lämmön tunne hieman viileämmässä talvella ja hieman lämpimämmässä kesällä. Energiaa säästyy – jo yhden asteella on merkittävä vaikutus energian kulutukseen.

Automaatio

Kun kaikkia talon järjestelmiä ohjataan automaation avulla, saadaan talon eri toiminnot optimoitua soveltuvaksi eri tilanteisiin eri huoneissa ottaen kellonaika huomioon – näin optimoidaan energiataloudellisuus ja talon käyttömukavuus.


Olennaista ABB-free@home -järjestelmässä on tilanneohjaus. Kun järjestelmään saumattomasti integroitu Alexa-ääniohjaus on käytössä, voidaan esimerkiksi aamulla herätessä sanoa kellolle "Alexa – wake up". Tällöin halutut valot tulevat päälle vuodenajan mukaan määritellyllä värilämmöllä, kaihtimet avautuvat halutun määrän, musiikki lähtee päälle, avustajan kännykkä ilmoittaa, että Mikael on herännyt. Tilanneohjaus voi tarkoittaa myös sitä, että talon toiminnot on asetettu viikon matkan ajaksi energiasäästötilaan. Lentokentällä kellon kautta saadaan talo herätettyä ja valmisteltua kotiintuloa varten.


Kuva. Villa Mikaelin energian tuotannon ja käytön periaatekuva.



Sivua päivitetty viimeksi 25.6.2020