Lämmönjakelu ja ilmanvaihto

Lämmönjakelujärjestelmiä valittaessa olivat seuraavat asiat tärkeitä:
  • Hyvä kokonaisohjattavuus (oikea lämpötila oikeaan paikkaan oikeana aikana)
  • Lattialämmitys (talossa on luonnonkivilattiat)
  • Lattia ja piha samassa tasossa, jolloin ylimääräisenä varmennuksena vedenhallintaan haluttiin valita lattialämmitys, joka samalla myös kuivaa.
  • Järjestelmän tuli toimia myös jäähdyttävänä.

Kokonaisuudeksi valittiin kuivaava ilmalattialämmitys (SafeDrying), joka saa energiansa ilma-vesilämpöpumpun tuottamasta kuumasta vedestä, yhdistettynä rakenteisiin upotettuihin Olimpia Splendid Bi2 puhallinkonvektoreihin. Lattialämmitys tuottaa peruslämmön ja puhallinkonvektorit tuottavat säätölämmön ja jäähdytyksen. Puhallinkonvektorit on sijoitettu siten, että niiden avulla voidaan säätää lämpötila tila- ja tarvekohtaisesti. Lattialämmityksen alla oleva paksu XPS eristekerros takaa sen, ettei lämpöä mene hukkaan.

Kuva 1. Kuivaava ilmalattialämmitys. Kuva SafeDrying .

Jäähdytys

Puhallinkonvektoreiden avulla voidaan toteuttaa tehokas jäähdytys ja samalla varmistetaan myös kesällä oikea lämpötila talon eri tiloissa.

Painovoimainen ilmanvaihto

Villa Mikaeliin valittiin painovoimainen ilmanvaihto, koska sen avulla saadaan toteutettua terveellinen sisäilma. Painovoimainen ilmanvaihto toteutettiin tinkimättä optimaalisen hyvästä sisäilmasta ja samalla huolehdittiin siitä, että energiatehokkuus säilyy. Talossa on painovoimainen hybridijärjestelmä, jota voidaan ohjata automaatiojärjestelmällä.


Kuva 2. Painovoimainen ilmanvaihdon avulla voidaan toteuttaa terveellinen sisäilma.

Korvausilma

Korvausilmaikkunat on varustettu lämpötilan mukaan säätyvillä venttiileillä, ääniloukolla ja sekoittajakammiolla (Lammin ikkunat / Mobair). Fysikaalisista syistä johtuen lämmin huoneilma nousee ylöspäin. Tavallisesta seinäventtiilistä tuleva kylmä tuloilma laskee lattiarajaan. Tästä johtuen lämpötilaerot lattian ja katonrajan välillä voivat olla useita asteita. Villa Mikaelissa korvausilmaikkunassa oleva laite sekoittaa ulkoa tulevaan kylmään ilmaan lämmintä sisäilmaa ja ohjaa sekoitetun ilman katonrajaa kohti. Näin lämpötilaerot lattian ja katonrajan välillä tasoittuvat, asumismukavuus paranee ja lämpöenergia saadaan käytettyä tehokkaasti. Laitteen käyttö maksaa vain muutaman euron vuodessa – tai ei sitäkään kun käytetään aurinkoenergian tuottamaa sähköä.

Poistoilma

Harkkorakenteiset Schiedelin toimittamat poistoilmahormistot ovat varustettu poistoilmaventtiileillä, jotka ovat elektronisesti säädettäviä. Tällä tavoin voidaan säätää poistoilman määrä huone- ja tilannekohtaisesti, eikä kuluteta turhaa energiaa. Poistoilmahormien päällä on Darcon-tuulitehostajat, joiden nopeus voidaan vakioida elektronisesti. Mikäli on tuuleton tilanne, moottori nopeuttaa tuulitehostajan pyörimisnopeuden halutuksi ja mikäli tuulee paljon, moottori jarruttaa nopeutta, jottei poistuvan ilman määrä nousisi liian suureksi. Vakionopeutta voidaan säätää ottaen huomioon erilaiset tilanteet.

Painovoimaista hybridi-ilmanvaihdon aiheuttamaa energiahukkaa verrattiin koneellisiin ilmanvaihtojärjestelmiin ja niiden lämmön talteenottojärjestelmien käyttämään energiaan. Mitään yksiselitteistä vastausta siihen, kumpi on energiatehokkaampi, ei löydetty, sillä asiaan vaikuttaa painovoimaisen hybridi-ilmanvaihdon osalta se, miten hyvin saadaan säädettyä tarpeen mukainen ilmanvaihto ja koneellisen ilmanvaihdon osalta ilmanvaihtojärjestelmän tehonkulutus ja lämmön talteenoton tehokkuus. Lisäksi kokonaistaloudellisuuteen vaikuttaa molempien järjestelmien erilaiset ylläpito ja huoltokustannukset.


Sivua päivitetty viimeksi 2.6.2020