Pilkelämmitys

Pilkkeet ja klapit ovat 25–50 cm:n pituisia polttopuita, jotka yleensä kuivataan ulkona. Ulkotiloissa kuivatukseen kannattaa käyttää aikaa vähintään vuosi.

Pilkelämmitys vaatii asukkaalta työtä ja sitoo asukasta olemaan paikan päällä. Pilkelämmityksessä ei ole yleensä automaattista polttoaineensyöttöä vaan pilkkeet syötetään kattilaan käsin. Lisäksi useimmat pilkelämmittäjät tuottavat polttoaineensa itse. Ostopilkettäkin on kuitenkin laajasti saatavilla. Pilkelämmitystä suunniteltaessa tulee etukäteen miettiä, mistä polttoaine hankitaan ja missä sitä kuivataan ja säilytetään. Pientalon vuotuinen puupolttoaineen tarve on noin 20 pinokuutiometriä.

Valitse itsellesi sopiva energiatehokas kattila

Kattilatyyppi vaikuttaa merkittävästi kattilan käyttötapaan, ja tämä tulee huomioida hankintavaiheessa.

Kattilatyyppejä on kolme:
  • yläpalokattila
  • alapalokattila
  • käänteispalokattila
Yläpalokattilassa polttoainetta pitää lisätä pienissä erissä lyhyin väliajoin. Yläpalokattila vaati asukkailta eniten työtä. Alapalokattilassa puun palaminen on tasaisempaa ja puun lisäysväli on pidempi kuin yläpalokattilassa.

Käänteispalokattilassa puu palaa kahdessa vaiheessa. Ensin puu kaasuuntuu, jonka jälkeen kaasu virtaa jälkipolttotilaan, jossa polttoaine palaa tehokkaasti. Kattilan toimintaperiaate mahdollistaa puhtaan palamisen ja tehokkaan lämmönsiirtymisen kattilaveteen.

Yläpalokattilan hyötysuhde on näistä kattilatyypeistä huonoin ja käänteispalokattilan paras. Lämminvesivaraajan lisääminen lämmitysjärjestelmään parantaa sen energiatehokkuutta merkittävästi sekä vähentää pilkelämmitysjärjestelmän sitovuutta.

Lisää aiheesta:

Pätkittäin puulämmityksestä (pdf) (916.7 KB)

Tarjouspyyntölomake – Halkolämmitysjärjestelmä (pdf) (612 KB)


Sivua päivitetty viimeksi 6.6.2024