Kokemukset

Mike Holopaiselle ja Maija Puronvarrelle oli alusta alkaen selvää, että molemmille ainoa oikea talo on puolitoistakerroksinen puutalo. Passiivitaloon päädyttiin osittain työnantajan ehdotuksesta. Jo ennen tuota ehdotusta he olivat päättäneet, että talo eristetään viimeisen päälle.

– Olemme molemmat olleet pitkään Isoverin palveluksessa, ja toki halusimme käyttää yrityksen tuotteita omassa talossamme. Koska olemme viehättyneitä tekniikkaan, niin halusimme taloomme myös aurinkopaneelit, automaattiset aurinkosuojat, maaviilennyksen ja lisäksi hieman ”ylimääräistä” AV-tekniikkaa, Mike Holopainen toteaa.

Kylmä ja runsasluminen talvi vaikeutti rakentamista

Talon rakentamisen aikana ei tullut suuria yllätyksiä, mistä Mike Holopainen kiittelee Mäntsälän Laatutalojen miehiä, jotka vastasivat rakennustöistä. Perheelle jäi materiaalien valinta ja hankinta sekä aikataulutus, joka sujui hyvässä yhteisymmärryksessä.

– Vaikeinta oli oikeastaan sähkökuvien lukkoon lyöminen ja maalien valinta. Tunnelmat oli aika hyvät koko rakentamisen ajan, hieman kylmä ja runsasluminen talvi söivät miestä, sillä työt hidastuivat ja lumitöitä riitti liki joka päivälle.

Rakentamisen aikaisiin hienoihin hetkiin kuului se, kun kattotuolit saatiin paikalleen, jolloin talo sai muotonsa. Kun myös tuulensuojalevyt lyötiin seinään niin ei enää nähnyt ”talon läpi” ja työmaanäkymä muuttui oikeaksi taloksi, johon pian tehtiin lattiavalut.

– Viimein päästiin maalaamaan sisäseiniä ja yleensäkin tekemään sisäpintoja sekä kalusteasennuksia. Kaiken kruunasi se, kun ulkoverhoilu viimein saatiin kiinnitettyä.

Tiivistä tulee vain huolellisella työllä

Hyvien taustavoimien ja ammattilaisten avulla on mahdollista rakentaa upea koti, vaikkei itse olisikaan perehtynyt asiaan syvällisesti. Mike Holopaisen ja Maija Puronvarren projektissa nälkä kasvoi syödessä, eli budjetti ylittyi kun taloon hankittiin sellaista ylimääräistä tekniikkaa ja pientä ylellisyyttä, mitä ei oltu alun perin suunniteltu. Myös passiivitalon rakentamisesta koitui hieman lisäkustannuksia, sillä talon eristäminen ja tiivistäminen aiheuttivat jonkin verran lisätöitä.

– Tiiviysvaatimukset edellyttävät erittäin huolellista työtä ja suunnittelua sekä tekijöiltä ammattiylpeyttä. Ensi keväänä sitten nähdään, paljonko on mennyt sähköä lämmitykseen. Uskomme kuitenkin, että satsaus energiatehokkaaseen rakentamiseen kannatti.


Sivua päivitetty viimeksi 24.3.2020