Talo noussut vauhdilla – tammikuu 2013

Elokuussa 2012 Villa ISOVERin tontilla tehtiin vasta pohjatöitä, eikä varsinainen talonrakentaminen ollut vielä päässyt vauhtiin. Syksyn ja talven aikana työt ovat kuitenkin edenneet rivakasti ammattimiesten voimin. Tammikuussa 2013 Villa ISOVER on edennyt jo sisätyövaiheeseen.

Vastaavan työnjohtajan Ilari Seitsosen mukaan aikataulu on silti haastava, sillä loppukatselmus asuntomessutaloihin ja pihatyöt on tehtävä viimeistään 15.6.2013.

Vesikate paikallaan ja tuulensuojalevyasennus loppusuoralla

Vesikate on paikallaan ja tuulensuojalevyjen asennus ulkoseiniin on loppusuoralla. Seinät ja yläpohja on eristetty, valmiina elementteinä paikalle tuoduissa seinissä on Gyproc-EK -levyt ja sisäseinien pinnoitustyöt ovat alkamassa. Sisäkatoissa on eristeiden päällä höyrynsulkumuovit ja puukoolaus, johon asennetaan myös valkoiseksi maalattavat Gyproc-levyt.

Tammikuun puolivälissä asennettiin paikalleen yli kymmenen neliömetrin kokoinen lasinen seinä-liukuovi -elementti, joka toimii talon takaovena. Ilari Seitsonen kertoo, että kolmiosainen 515 kilon painoinen elementti kuljetettiin asennuspaikalle yhtenä pakettina. Paikalleen se saatiin kahdeksan miehen voimin.
Lasinen seinä-ovi-elementti
Lasinen ikkuna-liukuovielementti antaa valoa alakertaan ja toimii talon takaovena. Liukuoven ääressä Energiatehokas koti-hankkeen projektipäällikkö Sami Seuna ja vastaava työnjohtaja Ilari Seitsonen.

Tiiviit ja hyvin eristetyt rakenteet

Ilmastointiputken läpivienti seinässä
Ilmanvaihtoputken läpivienti ulkoseinässä.
Ilmatiiviyden lisäämiseksi kaikki Iilmanvaihtoputkien läpiviennit talosta on tehty katon sijaan seinän läpi. Tiiviyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota myös rakenteiden liitoskohtien yhteydessä. Muun muassa rakenteiden liitosalueilla on käytetty erityisiä tiivistystuotteita. Talon reunassa kulkeva radon-kaasuputki on niin ikään eristetty. Putken eristya estää lämpövuodot sisätiloista.

Aurinkokeräimien nesteputket ja aurinkosähköpaneelien vaatimat kaapelit on vedetty katolta tekniseen tilaan suojaputken sisällä. Maalämpöpumppu asennetaan tekniseen tilaan helmikuussa.

Eristeenä lasivillaa, polystyreeniä ja tyhjiölevyjä

Muutamissa kohdissa yläkerran lattiarakenteessa villaeristeen ohella käytetään myös eksoottista tyhjiöeristettä. Sen etuna on ylivoimainen eristyskyky suhteessa eristeen paksuuteen. "31millimetrin paksuinen tyhjiöeriste vastaa lämmöneristyskyvyltään noin neljä kertaa paksumpaa villaeristettä”, toteaa Ilari Seitsonen.

Tyhjiöeristettä on asennettu kohtiin, joissa rakenteen paksuuden lisääminen riittävän eristystason saavuttamiseksi vuoksi ei onnistu. Tyhjiöeristeen lisänä on 230 millimetriä lasivillaa, jolloin rakenne vastaa eristyskyvyltään yhteensä noin 350 millimetrin villapaksuutta.
 
Välipohjan rakenne – vuorivilla + tyhjiöeristelevy
Yläkerran lattiaan on asennettu ulkoseinän viereen 31 mm paksuinen tyhjiöeristyslevy. Välipohjaan tulee lisäksi 230 mm lasivillaa. Eristeiden päälle asennetaan kolme kerrosta Gyproc-EK -levyä, joista keskimmäiseen kerrokseen tulee lattialämmitysputket. Alakerrassa lattia on valettu betonista. Pintamateriaaliksi tulee lautaparketti.

VacuPad 007 -tyhjiöeristelevyjä
31 mm:n paksuisia VacuPad 007 -tyhjiöeristelevyjä asennusta odottamassa.

Seiniin tulee 400 millimetrin paksuinen villaeristys. Alapohjan eristeenä on 400 millimetriä suulakepuristettua polystyreeni-levyä (XPS). Yläpohjaan tulee peräti 700 millimetriä paksu lasivillakerros.
Tiivistyteipillä tiivistetään rakenteet
Energiatehokkaiden Ikkunoiden U-arvo tulee olemaan noin 0,8. Kuvassa näkyy myös tiivisteteippi, joka parantaa rakenteen ilmatiiviyttä.


Katolle asennettavien aurinkopaneeleiden kokonaispinta-ala on noin 80 m2. Parhaillaan haussa on kustannuksiltaan ja tehokkuudeltaan optimaalinen aurinkopaneeliratkaisua. Investointi on noin 20 000 euroa, joista paneeleiden osuus on noin 50-60 prosenttia. Edistyksellisimmät paneelit ovat myös kalleimpia.

Puutakaan ei ole lämmityksessä unohdettu

High tech -eristeiden ja tehokkaasti uusiutuvaa energiaa käyttävän lämmitys-/sähköjärjestelmän lisäksi myös puuta poltetaan talvi-iltoina varaavassa takassa ja saunan puukiukaassa.

Varaavan takan muuraus käynnissä
Varaava takka nousee olohuoneeseen.



Sivua päivitetty viimeksi 24.3.2020