Kokemukset

– Tontin pienuus pakotti valitsemaan kaksikerroksisen talomallin, jotta pihallekin jäisi tilaa. Mutta onhan se myös energiankulutuksen kannalta järkevä ratkaisu. Valinnoissa ja käytännön toteutuksissa lähdin siitä, etten enää koskaan tässä talossa joudu suuriin remonttihommiin, Juhani Pirinen sanoo.

Hän olisi halunnut kaukolämmön, mutta vanhalle asuinalueelle sitä ei saanut. Sen jälkeen hän pohti pitkään niin pellettilämmitystä kuin lämpöpumppua. Pellettien vaatiman varastointitilan puute ja helppokäyttöisyys painoivat vaakakupin ilmalämpöpumpun hyväksi.

– Laskin sen maksavan itsensä takaisin kahdeksassa vuodessa suoraan sähkölämmitykseen verrattuna.

Koko lämmitysjärjestelmä yhdestä yrityksestä

Vesikiertoinen lattialämmitys toki mahdollistaa kaukolämmön käytön joskus tulevaisuudessa. Pirinen hankki koko lämmitysjärjestelmän kaikkine asennuksineen yhdestä yrityksestä. Hän suosittelee sitä myös muille, sillä ongelmien ilmetessä riittää yksi yhteydenotto.

– Lämpösyöppöjä meillä ovat suoraan sähkölämmitykseen liitetty ulkopuolinen materiaalivarasto sekä hieman liian korkeaksi säädetty tuloilman lämmitys. Lisäksi rakennusaikana totuimme saunomaan ahkerasti, mikä myös jäi tavaksi ja omalta osaltaan kuluttaa energiaa,  Pirinen toteaa.

Todella tiivis talo

– Lämmityskaudella poltamme tulisijassa päivittäin pari pesällistä. Se riittää alakerran lämmittämiseen ja lämpö leviää mukavasti myös toiseen kerrokseen. Puun saamme omasta metsästä. Koska talo on todella tiivis, ilmaa tulee ja poistuu vain ilmanvaihtokoneen kautta. Ilmanvaihdon 8-portaisen säädön avulla pystymme tarkasti vaikuttamaan sekä sisäilman laatuun että sen lämmitykseen. Ikkunoita ei tarvitse koskaan avata.

Koska Piristen koti on allergiakoti, he kiinnittivät erityistä huomiota ilmanvaihtokoneen asennuksen puhtauteen ja laitteen puhdistettavuuteen. Olipa talo millainen tahansa, ilmanvaihtokoneen äänenvaimennukseen kannattaa satsata.


Sivua päivitetty viimeksi 18.3.2020