Sisätilojen fiksu viilennys tai jäähdytys

Jos passiiviset ratkaisut eivät riitä lämmönnousun estämiseen, voidaan sisäilman lämpötilaa ja kosteutta laskea ilmanvaihtoteknisillä ratkaisuilla:
  • Koneellisella ilmanvaihdolla voidaan tehostaa yöaikaista ilmanvaihtoa, jolloin kesällä yöaikaan alle 20-asteinen tuloilma viilentää sisätiloja. Jos ylilämpöä ilmenee myös keväällä ja syksyllä, voidaan tuloilman virtaamaa kasvattamalla viilentää tiloja myös päiväsaikaan.
  • Ilmanvaihtoon kytketty lämpökaivo ja jossain määrin myös vaakaputkisto viilentävät jäähdytyspatterin vakioteholla. Pullonkaulana ovat ilmanvaihtokoneen teho, kanaviston pinta-ala sekä itse jäähdytyspatterin teho. Lämpökaivo itsessään on yleensä riittävän tehokas jäähdytin. Sisätilojen ylilämpöenergiaa saadaan tällä tavoin hyödynnettyä maalämpöpumpun avulla talvikaudella, kun lämpöä taas tarvitaan. Jäähdyttävä ilmanvaihtoputkisto on eristettävä kondenssiveden vuoksi.
  • Ilmanvaihdon esilämmitystä ja viilennystä varten voidaan asentaa vaakaputkisto talon alle, jolloin ilmanvaihtokoneen ottamaa ulkoilmaa voidaan kovilla pakkasilla lämmittää maapiirin avulla jopa yli 20 celsiusastetta ja helteellä tuloilmaa voidaan viilentää muutamalla asteella. Sisätilojen ylilämpöenergiaa saadaan tällä tavoin hyödyksi ilman maalämpöäkin talvikaudella.

Maapiirillä lisää energiatehokkuutta ja asumismukavuutta (pdf) (24.8 KB)


Sivua päivitetty viimeksi 15.5.2024