Aurinkosuojaus

Aurinkosuojauksella estetään liiallisen auringonvalon ja -lämmön pääsy sisätiloihin kesäaikoina. Ilman aurinkosuojausta erityisesti matalaenergia- ja passiivitaloissa sisäilman lämpötila voi nousta liian korkeaksi, jolloin jäähdytystarve kasvaa. Terveellisessä ja viihtyisässä tilassa lämpötila ei kohoa yli 23 °C.

Aurinkosuojauksen merkitys korostuu yhä enemmän uudisrakennuksissa. Etelä-Suomessa rakennetut kaikkein energiatehokkaimmat uudistalot saavat auringon lämpösäteilyä ikkunoiden kautta jopa enemmän kuin tarvitsevat koko lämmityskaudella lämmitysenergiaa. Niinpä energiatehokkaiden talojen sisäilmaa pitää joko viilentää tai estää auringon suoran lämpösäteilyn pääsy sisätiloihin aurinkosuojauksen keinoin. Järkevästi toteutettu aurinkosuojaus vähentää koneellisen jäähdytyksen tarvetta, ja vähentää näin myös energiankulutusta. Ylilämmön energiaa on myös mahdollista ottaa talteen.

Aurinkosuojauksessa suurin teho saavutetaan, jos säteilyn pääsy ikkunalle saadaan estettyä kokonaan. Ikkunoidenkin välissä olevat sälekaihtimet auttavat, mutta niiden vaikutus on paljon pienempi kuin talon ulkopuolisella aurinkosuojauksella.

Rakenteelliset aurinkosuojaratkaisut

Aurinkosuojauksessa kannattaa hyödyntää ensisijaisesti rakenteelliset mahdollisuudet. Auringon liiallista säteilyä voidaan torjua talon ulko- ja sisäpuolisilla aurinkosuojaratkaisuilla.

Riittävän leveät räystäät ovat hyvä keino torjua liiallista auringonsäteilyä. Räystään leveys voi olla yli metrinkin. Leveä räystäs suojaa samalla myös ulkoseinää sateilta ja auringolta. Riittävän leveä räystäs parantaa usein myös rakennuksen ulkonäköä.

Ikkunoiden valinnassa voidaan suosia auringon lämpösäteilyä vähentäviä malleja. Myös ikkunoiden koko ja suuntaus vaikuttavat taloon tulevan auringonsäteilyn määrään. Ikkunoita voidaan myös suojata tehokkaasti ikkunan yläpuolelle asennettavilla markiiseilla, joita on saatavissa sekä sähkökäyttöisinä että käsikäyttöisinä.

Mekaaniset ja sähköiset kaihtimet

Kiinteät tai säädettävät ikkunoiden ulkopuolelle asennettavat kaihtimet varjostavat erittäin tehokkaasti ja pysäyttävät lämpösäteilyn rakennuksen ulkopuolelle. Tehokkain suoja saadaan, kun ikkunan ulkopuolelle asennettua kaihdinta ohjataan sähköisesti ja automatiikan avulla. Ulkokäyttöön suunnitellut kaihtimet eroavat täysin sisäkäyttöön suunnitelluista kaihtimista.

Ikkunoiden väliin asennettavat kaihtimet vähentävät myös lämpösäteilyä. Ikkunan sisäpuolelle tulevien kaihtimien vaikutus lämpösäteilyn vähentämisessä on enää noin puolet verrattuna ikkunoiden väliin asennettaviin kaihtimiin. Sisäpuolinen aurinkosuojaus onkin parhaimmillaan, kun halutaan vaikuttaa sisävalaistuksen laatuun ja estää auringonvalon aiheuttamaa häikäisyä.

Energiataloudellisin ja käyttäjäystävällisin ratkaisu saavutetaan yhdistämällä ulko- ja sisäpuolinen aurinkosuojaus käyttäjän toiveiden mukaan toimivaksi kokonaisuudeksi.

Aurinkosuojaus osaksi rakennesuunnittelua

Aurinkosuojaus on myös osa rakenteellista suunnittelua. Ikkunoihin on saatavissa auringonsuojakalvoja, jotka suodattavat auringon lämpösäteilyn aallonpituuksia sallien samalla näkyvän valon pääsyn sisätiloihin. Haittapuolena on, että samalla suodattuu kevättalven auringon lämpösäteily, joka lämmittäisi tiloja.

Talon suunnitteluvaiheessa on jo syytä huomioida eri vuodenaikojen erilaiset auringon kaltevuuskulmat. Ulkoseinien muodot ja räystäiden korkeudet sekä pituudet suhteessa ikkunoihin ovat myös tehokkaita passiivisia keinoja kesäaikaisen ylilämmön hillitsemisessä. Ikkunoidenkin valinnassa on syytä käyttää ammattilaisen apua ja valita kullekin talon sivustolle teknisiltä ominaisuuksiltaan mahdollisimman hyvin soveltuvat ikkunat.
Aurinkosuojaus Sunsystems 422
Kuva. Markiiseilla toteutettava aurinkosuojaus antaa talolle myös persoonallisen ilmeen.

Aurinkosuojauksen etuja

Jäähdytystarpeen minimointi:
  • Huoneiston lämpötilaa hallitaan estämällä auringon tuottaman liikalämmön pääsy sisätiloihin.
  • Voidaan säästää kustannuksia jäähdytysjärjestelmää rakennettaessa koska tarvitaan vähemmän jäähdytystehoa. Asuinkiinteistöissä energiaa kuluttavaa jäähdytysjärjestelmää ei usein tarvitse rakentaa ollenkaan.
  • Säästetään jäähdytyskustannuksissa.

Aurinkoenergian hyödyntäminen:
  • Auringonsäteily lämmittää sisäilmaa ikkunoiden kautta ja lämpö pystytään yöllä pitämään paremmin sisällä.

Lisälämpöeristys ikkunoihin:
  • Järjestelmä toimii ikkunoiden tukena kuin lisälämpöeristys.

Päivänvalon käyttö valaistuksessa:
  • Valoa voidaan huoneistossa ohjata kaihtimien ja markiisien avulla valon tarve, ajankohta ja auringon liike huomioon ottaen.
  • Voidaan yhdistää keinovalaistuksen ohjaukseen, jolloin valaistuksen taso säilyy hyvänä ja säästetään energiaa.

Suunnittelun vapautta ikkunoiden valintaan:
  • Järjestelmän ansiosta voidaan käyttää suurempia ikkunoita.
  • Voidaan käyttää enemmän aurinkoenergiaa läpäiseviä lasivaihtoehtoja lämmöneristävyydestä tietenkään tinkimättä (kustannussäästö).
  • Vapauttaa rakennuksen suunnittelua, kun ikkunoiden koko ja talon sijoittelu tontille on vapaampaa (passivitalo).

Ikkunamarkiisi

Perinteinen ja tehokas aurinkosuoja kaikkiin ikkunoihin. Säilyttää näkyvyyden ulos, mutta varjostaa erittäin tehokkaasti.
Fenstermarkise

Screen

Nykyaikainen pystysuuntaan liikkuva ulkokaihdin, joka säilyttää näkyvyyden ulos perforoidun kankaan ansiosta. Varjostaa erittäin tehokkaasti.
Fenstermarkise Senkrecht

Sälerullain

Erittäin tehokas aurinkosuoja, joka on tuttu Etelä- ja Keski-Euroopasta.
Rolladen

Huomioon otettavia asioita:
  • Mieti mitkä tilat talossa altistuvat keskipäivän auringolle (kaakko, etelä ja lounas) ja hyötyvät erityisesti aurinkosuojauksesta.
  • Huolehdi että eri suunnittelijat ja talosi toimittaja saavat kaikki tarvittavat tiedot valitsemistasi aurinkosuojatuotteista ja niiden vaikutuksesta rakentamiseen ajoissa.


Sivua päivitetty viimeksi 8.5.2024