Ikkunat

Ikkunaneliöstä karkaa lämpöä lähes kuusi kertaa enemmän kuin ulkoseinä-neliöstä. Siksi ikkunat muodostavat kolmanneksen energiatehokkaan kodin lämmönhukasta normitalojen tapaan.

Energiaa säästävissä ikkunoissa karmit ja puitteet vuotavat lämpöä ulos enemmän kuin lasiosat. Niinpä yksi iso ikkuna on energiataloudellisempi kuin monta pientä. Ikkunan asennuksessa vaaditaan erityistä huolellisuutta ikkunan karmin ja seinän välin tilkitsemisessä sekä karmin ja ilmansulun liitoksen tekemisessä.

Tavanomaisissa uusissa ikkunoissa on 3-4 lasia. Parhaissa energiaa säästävissä ikkunoissa on lähes aina 4 lasia ja usein energiatehokkuutta vielä parantaa selektiivikalvo sekä lämpöä hyvin eristävä, hidasliikkeinen kaasu (esimerkiksi argon tai krypton) lasien välissä. Energiatehokkaimpien ikkunoiden rakenne on myös mekaanisesti laadukkaampi ja oleellisesti ilmatiiviimpi.

Energiatehokkaat ikkunat maksavat muutamia kymmeniä prosentteja enemmän kuin tavalliset kolmilasiset ikkunat, mutta säästävät lämmityskustannuksia talon koko elinkaaren ajan.

Esimerkiksi uusi A++ -luokan ikkuna on lämpötaloudeltaan usein parempi kuin 1960-lukulaisen omakotitalon alkuperäiskuntoinen ulkoseinä!

Ikkunoiden energialuokituksesta apua valintaan

Energialuokituksessa ikkunalle lasketaan vertailuluku (E-arvo), joka kertoo kuinka paljon ikkunarakenne aiheuttaa laskennallisesti lämmitystarvetta vuodessa.

Ikkunoille annetaan kodin kylmälaitteista tuttu energiamerkki. Ikkunoiden energiamerkissä ikkunat jaetaan energialuokkiin asteikolla A++ - G.

Ikkunoiden energialuokituksen tarkoituksena on helpottaa rakentajien ja remontoijien tekemää vertailua eri ikkunamallien välillä. Ikkunoiden energialuokitus on valmistajille vapaaehtoinen.

Energiatehokkailla ikkunoilla vapautta suunnitteluun

Hyvät ikkunat antavat myös suunnittelun vapautta – isojen ikkunapintojen ei tarvitse välttämättä suuntautua etelään. Koska hyvin lämpöä eristävien ikkunoiden sisäpinta pysyy pakkasillakin lämpimänä, ei niiden alle välttämättä tarvita lämpöpattereita. Hyvin lämpöä eristävät ikkunat lisäävät asumisviihtyvyyttä myös paremman ääneneristyksen ansiosta.

Matalaenergiataloissa ja erityisesti passiivienergiataloissa on huolehdittava siitä, että kesällä sisäilman lämpötila ei nouse niin korkeaksi, että tarvittaisiin koneellista jäähdytystä. Ikkunoiden suuntauksella ja valinnalla voidaan vaikuttaa tähän. Ikkunavalmistajilla on tarjolla malleja, joissa on niin sanottu auringonsuojalasi. Ne estävät liiallisen lämpösäteilyn pääsyn sisätiloihin.

Lisää aiheesta suunnitteluosiossa:
Ikkunat ja niiden suuntaus


Sivua päivitetty viimeksi 14.5.2024