Sähkön kulutushuippujen huomioiminen

Sähkön kulutushuippujen merkitys sähkön kokonaishinnan muodostumisessa voi kasvaa tulevaisuudessa. Tämä on yksi huomioon otettava seikka talon lämmitysratkaisua pohdittaessa.

On odotettavissa, että niin sanotut tehotariffit yleistyvät myös pientaloasukkaiden sähkönsiirtotuotteissa. Tehotariffikomponentin sisältävissä sähkönsiirtotuotteissa osa sähkön siirtohinnasta määräytyy toteutuneiden sähkön kulutushuippujen perusteella. Kulutushuipuilla on tällöin suurempi rooli sähkönkulutuksesta syntyvän kustannuksen muodostumisessa kuin perinteisten sähkönsiirtotuotteiden kohdalla.

Tyypillisesti vesikiertoinen tai huonekohtainen kuiva sähkölämmitys aiheuttaa eri lämmitysmuodoista suurimman kulutushuipun kylmimmillä pakkassäillä. Edelleen esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppu aiheuttaa kovalla pakkasella maalämpöpumppua suuremman kulutushuipun.

Kulutushuippua voidaan loiventaa esimerkiksi lämmittämällä takkaa ennakoivasti ennen kovempaa pakkassäätä sekä säätämällä lämmityksen ohjausta siten, että sisälämpötilaa pidetään kylmimmillä keleillä hieman matalampana. Sääennusteen huomioiva automatiikka voi lisätä lämmitystä ennakoivasti ennen pakkashuippua, jolloin kulutushuippua saadaan loivennettua lyhyempikestoisen pakkasjakson kohdalla. Myös esimerkiksi öljy- tai pellettikattilan ja ilma-vesilämpöpumpun muodostamalla hybridilämmityksellä voidaan estää tehokkaasti sähkön kulutushuippujen muodostumista.


Sivua päivitetty viimeksi 27.10.2020