Lämpöpumppu päälämmitysmuodoksi

Maa- ja ilma-vesilämpöpumput soveltuvat useimmiten hyvin olemassa olevien pientalojen päälämmitysmuodoiksi. Lämpöpumppuinvestointia suunnitellessa on hyvä huomioida mahdollisuudet hyödyntää järjestelmää myös viilennyskäyttöön.

Seuraavassa käsitellään asioita, jotka on hyvä huomioida siirryttäessä lämpöpumppulämmitykseen.

Lämmitysverkon lämpötilataso

Lämpöpumput tuottavat lämpöä sitä paremmalla hyötysuhteella mitä pienempi lämpötilaero lämmönlähteen ja lämmönjaon välillä vallitsee. Siksi lämpöpumppu saavuttaa paremman hyötysuhteen viileämmällä vedellä toimivan lattialämmityksen kanssa kuin lämpöisempää vettä vaativan patterilämmityksen kanssa. Patterilämmityksissä kiertävän veden lämpötiloissa on suuria vaihteluita eri talojen välillä ja lämpötilataso omassa talossa tuleekin selvittää ennen laitevalintaa.

Patterilämmityskohteessa saadaan usein madallettua lämmitysverkossa kiertävän veden lämpötilatarvetta säätämällä lämmitysverkosto paremmin tasapainoon. Jos lämmityskierron lämpötilaa joudutaan pitämään korkealla yhden huoneen pienen patterimitoituksen vuoksi, voidaan harkita patterin vaihtamista tehokkaammaksi, jolloin koko verkoston lämpötilatasoa voidaan alentaa.

Lisätietoja patteriverkon säädöstä:
Lämmitysverkon säätäminen

Käyttöikänsä loppupuolella olevan patteriverkon tapauksessa verkon uusiminen on tehokas toimenpide lämmönjaon toimivuuden parantamiseksi ja myös lämmönjaon lämpötilatason alentamiseksi. Pattereita uusittaessa voidaan valita erityisesti lämpöpumppukäyttöön soveltuva matalalämpöisellä vedellä toimiva ratkaisu.

Vaihtoehtona on myös patterilämmityksen muuttaminen vesikiertoiseksi lattialämmitykseksi, jolloin verkossa kiertävän veden lämpötilaa voidaan laskea entisestään. Tämä on varteenotettava vaihtoehto, mikäli asunnossa tehdään muutenkin remonttia, jossa avataan lattiapinnat. Osaavan suunnittelijan käyttäminen on tärkeää soveltuvan mitoituksen ja toimivan kokonaisuuden varmistamiseksi.

Lämmitysverkossa tarvittavaa veden lämpötilatasoa saadaan alennettua myös lämmitystarvetta pienentäviä toimia toteuttamalla. Näin saadaan säästöjä niin lämmitystarpeen pienenemisen kuin lämpöpumpun paremman hyötysuhteen kautta. Myös vedon vähentäminen auttaa, sillä vedottomissa olosuhteissa viihtyisä lämpötuntemus saavutetaan vetoista olosuhdetta matalammalla huonelämpötilalla.

Hyviä esimerkkejä yllä mainituista ovat muun muassa yläpohjan lisäeristäminen sekä ikkunoiden lämmöneristävyyden parantaminen ja tiivistäminen. Ikkunoiden tiivistyksen yhteydessä on aina varmistettava korvausilman saanti, jos talossa ei ole erillisiä korvausilmaventtiilejä.

Maa- ja ilma-vesilämpöpumpun erot

Maalämpöpumppu ottaa lämpönsä maaperästä tai vesistöstä, joissa lämpötila on ympäri vuoden plussan puolella. Siksi maalämpöpumpun hyötysuhde ja tehontuotto pysyvät suhteellisen hyvällä tasolla kovemmallakin pakkasella eikä muuta lämmityslaitteistoa maalämpöjärjestelmän lisäksi välttämättä tarvita.

Ilma-vesilämpöpumput ottavat lämpönsä ulkoyksikköä ympäröivästä ilmasta, joten niiden hyötysuhde ja tehontuotto heikkenevät selvästi kovemmilla pakkasilla. Kaikkein kovimmilla pakkasilla ilma-vesilämpöpumppu voi sammuttaa itsensä ja siirtyä lämmittämään yksinomaan sähkövastuksilla. Siksi ilma-vesilämpöpumppu tarvitsee toisen lämmityslaitteiston tukemaan lämpöpumppua kovemmilla pakkasilla.

Rinnakkaisena järjestelmänä voi toimia esimerkiksi erillinen sähkökattila tai ilma-vesilämpöpumpun omat sähkövastukset. Taloudellinen vaihtoehto voi olla myös jättää rinnakkaiseksi lämmitysmuodoksi olemassa oleva hyväkuntoinen lämmitysjärjestelmä, esimerkiksi öljykattila.

Lisää tietoa nykyisen lämmitysjärjestelmän hyödyntämisestä tukilämmityksenä niin sanotussa hybridilämmityksessä:
Nykyinen lämmitysmuoto tukilämmityksenä

Ilma-vesilämpöpumpun soveltuvuuteen voi vaikuttaa myös se mihin laitteen ulkoyksikkö on mahdollisuus sijoittaa, muun muassa laitteen äänitaso on syytä ottaa huomioon. Huomiota tulee kiinnittää myös ilma-vesilämpöpumpun ulkoyksikön kondenssi-/sulatusvesien pois johtamiseen.

Ilma-vesilämpöpumppu on parhaimmillaan eteläisessä Suomessa leudompien talvien ansiosta, mutta soveltuu myös pohjoisempiin olosuhteisiin etenkin lattialämmityskohteissa. Öljy- tai sähkökattilan rinnalle kulutusta pienentämään ilma-vesilämpöpumppu sopii hyvin myös pohjoisissa olosuhteissa.

Seuraavalla videolla on esitetty vesi-ilmalämpöpumpun asennus:
Vesi-ilmalämpöpumpun asennus

Talon sähköjärjestelmän riittävyys

Toisinaan vanhemmissa öljylämmitteisissä taloissa sähköjärjestelmän sulakekoko voi olla liian pieni sähköpohjaista lämmitysmuotoa varten. Tällaisia ovat erityisesti 16 A pääsulakekoolla varustetut talot. Jos vapaita sulakepaikkoja ei ole riittävästi, on sähkökeskusta laajennettava. On myös mahdollista, joskin harvinaista, että talolle tuleva vanha liittymisjohto joudutaan uusimaan.


Sivua päivitetty viimeksi 31.7.2024