Talopaketti

Talopakettien energiatehokkuus vastaa uudisrakennuksille asetettuja vähimmäisvaatimuksia. Talopaketin voi tilata talotehtaalta nykyään myös rakenteellisesti hyvin energiatehokkaana tai lähes nollaenergiatalona, sillä talotehtailla on mallistossaan useita valmiiksi tuotteistettuja energiatehokkuustasoja. Nimitykset on usein korvattu jollakin valmistajan omalla tuotenimellä.

Talopaketin etuja

Talopakettien suosio on kasvanut jatkuvasti talonrakentajien keskuudessa, ja niiden markkinaosuus on nykyään jo noin 80 prosenttia. Talopakettien suosio perustuu moniin niiden tarjoamiin etuihin.

Talopaketin osat valmistetaan teollisesti säältä suojatuissa olosuhteissa ja kokeneet ammattilaiset pystyttävät talon. Rakennusaikataulu on lyhyempi kuin paikalla rakennettaessa.

Talopaketti on myös kustannustehokas vaihtoehto. Kustannusetua saadaan sarjatuotannon kautta, sillä rakenneosien valmistus on edullisempaa ja yhdet suunnittelukustannukset saadaan jaetuksi usean kappaleen kesken. Valmiista seinäelementeistä koostuvan talorungon pystytyksessä voidaan välttää virheitä, joiden korjaaminen on työlästä.

Nykyisin talotehtaiden valmistalopaketteihin tehdään usein myös paljon asiakkaan toivomia muutoksia ja räätälöityjä ratkaisuja. Modernit tuotantojärjestelmät sallivat yleensä muutoksien tekemisen kohtuullisella lisäkustannuksella.

Talopaketin osatoimitus

Talopaketti voi koostua talotehtaalla valmistetuista osista (pienelementit, suurelementit, tilaelementit) tai se voi olla määrämittaan sahatusta puutavarasta koostuva niin sanottu Pre-Cut -talopaketti. Talopaketin voi hankkia myös "avaimet käteen" -ratkaisuna.

Talotehdas tarjoaa yleensä useita vaihtoehtoisia valmiusasteita talopaketille. Pelkän talopakettitoimituksen hinta on tyypillisesti 25–35 prosenttia koko rakentamiskustannuksista ilman tontin osuutta. Talopaketteja vertailtaessa onkin oltava erityisen tarkkana toimitussisällön suhteen.

Talopaketin mukana tulee yleensä ainakin:
  • runkomateriaalit
  • ikkunat
  • ovet
  • kattomateriaalit
  • väliseinät
  • väliovet
  • pystytystyö
Talopaketin laajuus vaihtelee sisällön ja valmiusasteen mukaan. Kuluttajavirasto ja Pientaloteollisuus PTT ry ovat yhdessä laatineet ohjeistuksen siitä, miten talopaketteja markkinoidaan ja miten tuotteen hinta ilmoitetaan havainnollisella tavalla. Mainonnassa on kerrottava mitä annettu hinta sisältää ja myös, mikä jää asiakkaan itse hankittavaksi.

On hyvä huomata, että talopakettiin voi sisältyä osakokonaisuuksia, joiden asennus kuuluu rakentajan järjestettäväksi. Laajemmissa paketeissa on mukana muun muassa kiintokalusteet ja sisämateriaalit.

Muuttovalmis talopaketti

Muuttovalmiiden talopakettien tarjonta kasvaa jatkuvasti. Nykyään noin 50 % talopaketeista ovat muuttovalmiita talopaketteja.

Muuttovalmiin talopaketin hankkija joutuu talopakettitoimituksen lisäksi hankkimaan vesi-, viemäri-, puhelin- ja sähköliittymät, antennit/antenniliittymät. Pihatöiden tekeminen jää myös asiakkaan omalle vastuulle, samoin vastaavan mestarin hankkiminen työmaalle.

Muuttovalmiissa ratkaisuissa myös talon perustus sisältyy tavallisesti toimitukseen. Mahdollisesti tarvittavat pohjapaalutukset voivat sisältyä lisähintaan talopakettitoimitukseen, mutta normaalisti niiden teettäminen jää rakennuttajalle itselleen.

Kaikkiaan kustannuksia kertyy noin 20 prosenttia muuttovalmiin talopaketin kustannuksen päälle.
Nollaenergiatalo Käpylä 186 – Julkisivu
Kuva. Pohjolan Design-Talon malli Käpylä 186 on yksi esimerkki energiatehokkaasta talopakettiratkaisusta, joka on tilattavissa muuttovalmiina toimituksena. Käpylä 186 -talon E-luku on 35, jolla tavoitellaan lähes nettonollaenergiatasoa. Laskennallinen kokonaisenergiakustannus jää alle 50 euron kuukaudessa. Monilla talotehtailla on nykyään tuotevalikoimissaan vastaavanlaisia matalaenergia- tai passiivitaloratkaisuja.

Avaimet käteen -valmis talopaketti

Avaimet käteen -toimitus pitää sisällään koko talon rakentamisen yhden sopimuksen kautta, jolloin myös muuttovalmiin talotoimituksen ulkopuolelle jäävät osat sisältyvät toimitukseen. Tämä toimitustapa on uuden pientalon rakentajan kannalta kaikkein helpoin ratkaisu, mutta myös luonnollisesti kallein vaihtoehto.


Sivua päivitetty viimeksi 7.6.2024