Ennen hankintaa

Tarpeiden kartoittaminen – nyt ja tulevaisuudessa

Ennen suunnittelua ja järjestelmän hankintaa rakentajan ensimmäinen tehtävä on miettiä mihin tarpeisiin automaatiojärjestelmän pitäisi vastata.

Mieti, mitä käyttöä, toimintoja ja tarpeita talosi eri tiloihin kohdistuu? Mitä toimintoja voitaisiin automatisoida? Näin syntyy pohja sille, mitä automaatiojärjestelmältä odotetaan.

Mieti valmiiksi, millaisia ominaisuuksia haluat omalta automaatiojärjestelmältäsi. Haetko järjestelmän kautta mukavuutta, turvallisuutta vai energiatehokkuutta – vai kaikkea tätä?

Pidemmällä aikavälillä on hyvä ottaa huomioon järjestelmän muutos- ja laajennustarpeet. Perheen kasvaminen, asukkaiden ikääntyminen ja talon remontit voivat tuoda esiin uusia tarpeita, joihin on hyvä varautua jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Myöhemmin tehtävät muutokset, laajennukset ja korjaukset nostavat myös kustannuksia.

1. Mieti, mitä haluat ohjata automaation avulla jo ennen kuin olet yhteydessä suunnittelijaan tai urakoitsijaan.

  • Haluatko ohjata lämmitystä, ilmanvaihtoa, valaistusta ja pistorasioita? Aiotko hyödyntää automaation avulla pörssisähkön edullisia tunteja? Tarvitsetko etäohjausmahdollisuuden? Millaisia kulutustietoja haluat automaatiosi keräävän? Haluatko automaattisen vedenkatkaisun vesivahingon sattuessa? Hyviä kuvauksia eri mahdollisuuksista saat alan toimijoilta.
  • Mitä arvostat: mukavuutta, turvallisuutta, energiatehokkuutta?
  • Ota myös huomioon tulevaisuuden laajennustarpeet – varautumalla järjestelmän laajentamiseen jo etukäteen, säästät selvää rahaa myöhemmin.

2. Tee talosta toimintokuvaus ja tarkenna sitä suunnittelijan tai urakoitsijan kanssa.

  • Kokoa ajatuksesi yhteen ja mieti, miten haluat automaation auttavan sinua.
  • Tarkenna toimintokuvausta asiantuntijan kanssa. Näin sinulla on hyvä pohja järjestelmän suunnittelun ja kustannusarvion pohjaksi.
  • Ota yhteyttä järjestelmä- ja laitetoimittajiin ja keskustele eri mahdollisuuksista. Kysele eri järjestelmien eduista ja hyödyistä, pyydä kommentteja laatimaasi toimintokuvaukseen.
  • Toimintokuvauksen pohjana voit käyttää Energiatehokas koti -tarkistuslistaa:


    ET-koti_tarkistuslista automaation hankintaan_2018_verkkoon (pdf) (74.8 KB)



Sivua päivitetty viimeksi 6.6.2024