Koneelliseen tulo- ja poistoilmanvaihtoon siirtyminen

Tehokkain pientalon ilmanvaihdon uudistus on painovoimaisen tai koneellisen poistoilmanvaihdon peruskorjaaminen koneelliseksi tulo- ja poistoilmanvaihdoksi.

Muutos parantaa merkittävästi asumisolosuhteita ilmanvaihdon hallittujen virtaamien, lämmöntalteenoton ja esilämmitetyn tuloilman ansiosta. Siirryttäessä heikosti ilmaa vaihtavasta painovoimaisesta ilmanvaihdosta koneelliseen tulo- ja poistoilmanvaihtoon energiankulutus ei lämmöntalteenotosta huolimatta aina pienene, jos ilmanvaihtomäärä kasvaa samalla reilusti. Asumisen olosuhteet kuitenkin paranevat merkittävästi ilmanvaihdon tehostuessa. Ohjaamalla ilmanvaihtoa tarpeen mukaan, koneellisessa tulo- ja poistoilmanvaihdossa voidaan saada aikaan lisää energiansäästöä tinkimättä sisäilmaston terveellisyydestä.

Koneelliseen tulo- ja poistoilmanvaihtoon siirtyminen edellyttää melko suurten investointien lisäksi muun muassa riittäviä tiloja tuloilmakanavistojen rakentamiselle. Koneellisen tulo-poistojärjestelmän ja koneellisen poistojärjestelmän suunnittelussa, toteutuksessa ja käyttöönotossa on tärkeää kiinnittää huomiota järjestelmän tasapainotukseen niin, ettei ilmanvaihto aiheuta missään käyttötilanteessa liian suurta paine-eroa rakennuksen vaipan yli.

Järjestelmän energiatehokkuuden kannalta myös kanaviston eristäminen on erittäin tärkeää lämpöhäviöiden minimoimiseksi sekä kondenssiongelmien estämiseksi. Kylmissä ullakkotiloissa kulkevat ilmanvaihtokanavat pitää sekä kondenssi- että lämpöeristää ilmanvaihtosuunnitelman mukaisesti. Mikäli ilmanvaihtojärjestelmässä on käytössä tuloilman viilennys, täytyy myös lämpimissä tiloissa kulkevat tuloilmakanavat kondenssieristää. Markkinoilla on olemassa myös valmiiksi kondenssieristettyjä kanavistoja, jotka ovat helppoja ja turvallisia asentaa.

Markkinoilla on ollut muutaman vuoden ajan myös pieniä lämmöntalteenotolla varustettuja huonekohtaisia ilmanvaihtolaitteita, jotka vaihtavat ilmaa ulkoseinään tehdyn läpiviennin kautta. Ratkaisu tuo mahdollisuuden toteuttaa lämmöntalteenotolla varustettu koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto kohteeseen, jossa tuloilmakanavistoa ei voida rakentaa. Näissä laitteissa on tärkeää varmistua niiden toimivuudesta eri ulkolämpötiloissa. Lämmöntalteenotto jäähdyttää poistoilman lämpötilan alle veden jäätymispisteen, mikä aiheuttaa sen, että huoneesta poistettavassa ilmassa oleva vesihöyry härmistyy ja jäätyy lämmöntalteenottopinnoille.

Katso EEMontti-hankkeessa tuotettu tulosesite ja esittelyvideo tulo- ja poistoilmanvaihtoon siirtymisestä 1970-luvun omakotitalossa:

Tulosesite:

EEMontti-tulosvihko (pdf) (719.6 KB)

Esittelyvideo:

EEMontti-kohdekiinteistö: 70-luvun omakotitalo



Sivua päivitetty viimeksi 31.7.2024