Uutiset


24.11.2020 9.00

Energiaremonttiin vauhtia energiatodistuksesta

Järvenpääläinen Jaakko Ketomäki alkoi pohtia oman talon energiatehokkuutta ja asumiskustannuksia sekä sitä, miten parhaiten voisi kumpaankin vaikuttaa. Lähtökohdaksi Ketomäki päätti teettää talostaan energiatodistuksen, jolla nykytilanne ja energiankulutukseen vaikuttavat toimet saisi näppärästi selvitettyä.

Energiatodistus on lain mukaan oltava, mikäli taloa myydään tai vuokrataan. Ketomäen talo on ostettu – ainakin melkein – loppusijoituspaikaksi, joten myyminen ei ole ajankohtaista. Energiatodistus kuitenkin antaa hyvää tietoa myös silloin, kun remontti on edessä tai edes harkinnassa.

Energiatodistus olemassa olevaan omakotitaloon maksaa noin 400 euroa. Kannattaako sen teettäminen, mikäli taloa ei juuri nyt ole myymässä vai vuokraamassa? Ketomäen mielestä kannattaa.

”Teettämällä energiatodistuksen sain hyvän kuvan siitä, missä kunnossa taloni on energiatehokkuudeltaan. Vaikka todistuksen energialaskelma tehdään vakioidun käytön perusteella ja toteutunut kulutus ei aina vastaa mitattua, saa laskelmasta kuitenkin mielikuvan siitä, onko todellinen kulutus oikean suuntainen vai onko talossa joitain huomaamattomia energiasyöppöjä.

Talon laskennallista energiankulutusta suurempi kulutus voi johtua muun muassa runsaasta lämpimän veden käytöstä, tarpeettomasta tuulettamisesta ikkunoiden kautta tai liian korkeasta huonelämpötilasta”, korostaa Ketomäki.

Ketomäki sai talon energiatodistuksen laatimisen yhteydessä rahanarvoisia neuvoja energia-alan asiantuntijalta, joka panosti rakennuksen kiireettömään tutkimiseen useamman tunnin aikaa. Energiaremonttia varten tullaan tekemään tietysti myös alustavat laskelmat ja niiden tarkistaminen kohdekäynnin jälkeen, sekä tarkemmat suunnitelmat.

Lue lisää Ketomäen talon energiaremontista:
Omakotitalo Järvenpäässä


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 24.11.2020