Uutiset


4.8.2020 12.00

Tuusulan asuntomessuilla esillä energiatehokasta rakentamista – seurantakohteet esittelyssä la 15.8.

Energiatehokas koti -hankkeen seurantakohteet Villa Mikael ja Talo Honka Huomen ovat esittelyssä la 15.8.2020.

Suomessa on viime vuosina rakennettu noin 7 000–8 000 pientaloa vuosittain. Näistä energiatehokkuudeltaan vähiten energiaa kuluttavaan A-energialuokkaan yltää noin 16 prosenttia, B-energialuokkaa on kaikista uusista pientaloista noin 80 prosenttia. Tuusulan asuntomessualueella prosentit ovat toiset: alueelle tulevista pientaloista 25 prosenttia on A-luokkaa, B-luokkaa 68 prosenttia*.

Motivan koordinoima Energiatehokas koti -hanke on poiminut Tuusulan asuntomessuilta kohteita, joita hanke seuraa seuraavat kaksi vuotta. Rakentamisen aikaisista kokemuksista ja silloin tehdyistä valinnoista kertovat rakennuttajat ja kun taloon messujen jälkeen muutetaan, seurataan järjestelmien toimintaa ja energiankulutusta tarkasti. Tavoitteena on tuoda esille se, miten suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tehdyt valinnat toimivat käytännössä, ja saavuttavatko talot niille asetetut energiatehokkuustavoitteet.

Villa Mikaelissa (kohde 6) ulkopuolisen energian käyttäminen on pyritty minimoimaan. Tavoitteena on selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostoenergiaa. Rakenteiden valinnassa on keskitytty erityisesti terveellisyyteen, pitkäikäisyyteen, aitoon esteettömyyteen, talon käytön helppouteen sekä edullisiin asumiskustannuksiin. Talon energialuokka on A; rakenteet eli seinät, ylä- ja alapohja sekä ikkunat ovat energiatehokkaat. Rakennuksen lämmönlähteenä on ilma-vesilämpöpumppu sekä sähköä tuottavat aurinkopaneelit, jotka on varustettu akuilla.

Talo Honka Huomen (kohde 41) on kokonaan hirrestä valmistettu mutta modernin näköinen pientalo, jossa tarvittavat tilat on saatu mahtumaan kompaktiin 121 m2 kokonaisuuteen. Rakennus kuuluu energialuokkaan B, mikä on oivallinen saavutus kokonaan hirrestä valmistetulle talolle.

Energiatehokkuuden taustalla ovat energiatehokkaat ratkaisut talotekniikassa ja A-luokan ikkunoissa. Talo on myös tehty tavallista tiiviimmäksi. Lämmitys ja lämmin käyttövesi tuotetaan ilmavesilämpöpumpulla.

Motivan asiantuntijat esittelevät seurantakohteita ja niiden energiatehokkaita ratkaisuja paikan päällä itse kohteissa lauantaina 15.8.2020.

Lisätietoja seurantakohteistamme on koottu Energiatehokas koti-sivustolle:

Energialasku kuriin jo suunnitteluvaiheessa

Energiatehokkaalle pientalolle ei ole yhtä mallia tai reseptiä. A-energialuokan lähes nollaenergiatalo syntyy monen tekijän summana ja rakentajan tekemät päätökset ja valinnat vaikuttavat merkittävästi siihen, kuinka paljon energiaa ja missä muodossa talo kuluttaa.

Rakenteellinen energiatehokkuus saavutetaan paksummilla eristekerroksilla ja tiiviillä vaipalla. Eristeiden osalta valinnat tehdään talon suunnitteluvaiheessa mutta ilmatiiveyteen voidaan vaikuttaa paljon vielä myöhemminkin.

Esimerkkejä siitä, millä valinnoilla pientalon rakentaja voi pitää tulevan kodin energialaskun kurissa ja rakentaa energiatehokkaimman A-energialuokan talon, löytyy Motivan ylläpitämästä Energiatehokaskoti.fi -palvelusta. Palveluun on koottu tarkemmat kuvaukset eri rakenneratkaisuista ja teknisistä järjestelmistä kolmessa eri talokoossa: Laskennalliset esimerkit

Energiatehokas koti auttaa pientalorakentajaa

Motivan koordinoiman Energiatehokas koti -hanke nostaa esiin erittäin energiatehokasta rakentamista ja siitä saatuja kokemuksia. Hankkeen kohderyhmiä ovat pientalon rakentamista suunnittelevat, kuntien rakennusvalvontaviranomaiset sekä talojen suunnittelijat ja urakoitsijat.

Keskeinen osa hanketta on www.energiatehokaskoti.fi -verkkopalvelu, joka tarjoaa perustietoa pientalojen energiatehokkuuteen vaikuttavista asioista ja linkkejä lisätiedon lähteisiin. Seurantakohteiden kautta voi perehtyä energiatehokkaan ja kestävän rakentamisen ratkaisuihin sekä kuulla rakentajien ja rakennuttajien kokemuksia itse rakentamisesta mutta etenkin siitä, kuinka ratkaisut toimivat käytännössä.

Energiatehokas koti -hankkeen päärahoittaja on ympäristöministeriö, ja mukana ovat ABB Oy, Enervent Zehnder Oy, Honkarakenne Oy, Lämmitysenergia Yhdistys ry, Nibe Energy Systems Oy, Pientaloteollisuus ry, PRKK – Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry, STUL ry – Löydä Sähkömies, Talotekninen teollisuus ja kauppa ry (Talteka), Tuusulan Asuntomessut, Uponor Oy sekä Visual Computing Oy – TaloPeli.

Lisätietoja:
Motiva Oy
Jaakko Ketomäki
puh. 050 300 0119
jaakko.ketomaki@motiva.fi

*Tuusulan asuntomessujen pientaloista (omakotitalot ja paritalot) 7 kpl on energialuokkaa A, 19 on energialuokkaa B, yksi on energialuokkaa C ja yhden kohteen energialuokka ei ole tiedossa.


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 1.9.2020