Öljylämmitys

Öljylämmitysjärjestelmä koostuu öljykattilasta, öljypolttimesta, säätölaitteista ja öljysäiliöstä. Järjestelmä tuottaa sekä huonetilojen että lämpimän käyttöveden tarvitseman energian, joten erillistä lämminvesivaraajaa ei tarvita.

Lämpö jaetaan huoneisiin vesikiertoisella lämmönjakojärjestelmällä. Nykyaikaisten öljylämmityskattiloiden hyötysuhde on erittäin hyvä, noin 90–95 prosenttia, ja palaminen on hyvin puhdasta. Uudet öljykattilat toimivat suoraan myös uusiutuvalla lämmitysöljyllä, joka on hieman fossiilista lämmitysöljyä kalliimpaa.

Uusiin pientaloihin öljylämmitystä ei juurikaan enää valita, sillä kestävyysnäkökohdat, polttoaineen hinta ja muiden lämmitystekniikoiden kehitys ovat lisänneet hyvien vaihtoehtojen määrää ja suosiota.

Kondenssikattilat yleistyvät Euroopassa

Voiko kattilan vuosihyötysuhde olla jopa yli 100 prosenttia? Kysymys on kondenssikattilatekniikasta, jossa hyödynnetään öljyn polttoarvon lisäksi myös savukaasun lämpöenergiaa, jolloin laskennallinen hyötysuhde (öljyn lämpöarvoon nähden) nousee noin 100–110 prosentin vaiheille.

Kattilatekniikan ohella myös poltintekniikka on kehittynyt merkittävästi. Modulaarisen polttimen tehoa voi säätää tehontarpeen mukaisesti. Näin vuosihyötysuhdetta heikentävät ja poltinta kuluttavat käynnistymiskerrat vähenevät oleellisesti.
Öljypolttimen asennus
Kuva. Öljypolttimen asennus käynnissä.

Yhdistä uusiutuvaan energiaan

Öljylämmityksen osuus uusissa pientaloissa on tällä hetkellä hyvin pieni johtuen öljyn hinnannoususta ja hintojen vaihtelusta sekä fossiilisen lämmitysöljyn aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä. Nykyisin fossiilinen lämmitysöljy voidaan korvata öljykattiloissa uusiutuvalla lämmitysöljyllä, joka valmistetaan jäte- ja tähderaaka-aineista. Uusiutuva lämmitysöljy on hieman fossiilista lämmitysöljyä kalliimpaa.

Öljylämmitys voidaan yhdistää aurinkolämmitykseen, jolloin noin 25–35 prosenttia lämmöntarpeesta voidaan kattaa aurinkolämpöjärjestelmällä. Lisäksi tarjolla on kaksoispesäkattiloita, jolloin öljyn rinnalla voidaan käyttää puuta.


Sivua päivitetty viimeksi 6.6.2024