Mihin energiaa kuluu?
Energiatehokkaassa kodissa useat huolella mietityt osa-alueet muodostavat yhdessä kokonaisuuden, jolla energian säästäminen on luontevaa ja helppoa. Tässä osiossa käymme tiiviisti läpi eri osa-alueiden tyypillisen merkityksen.Rakenneosat
Rakenneosien energiatehokkuuden parantaminen alentaa johtumislämpöhäviöitä jopa yli 50 prosenttia. Paremmuutta voi hakea eristekerroksien paksuntamisella ja tehokkaampien eristeiden valinnalla. Parhaat lämpöeristeet ovat tyhjiöeristeitä.Lisätietoa lämpöeristyksestä:
Lämmöneristys
Seurantakohde Villa Isover:
Talo noussut vauhdilla – tammikuu 2013
Ikkunat
Parhaat A++ -energialuokan ikkunat ovat energiatehokkuudeltaan parempia kuin alkuperäinen 1960-luvun talon seinä on. Uudet ikkunat ovat erittäin ilmatiiviitä ja ikkunoiden ominaisuuksia voi valita yksilöllisesti esimerkiksi ilmansuuntien mukaan.Energiatehokkaimmat ikkunat löytyvät Motivan verkkosivuilta:
Luokitellut ikkunat (Motiva Oy)
Käyttöveden lämmitys
Käyttöveden lämmitys koostuu kulutusperusteisesta lämmitysenergiasta ja varaajan lämpöhäviöistä (lämpöhäviöistä noin 30–60 % saadaan vuositasolla hyödyksi tilojen lämmitykseen).Ison varaajan lämpöhäviöt ovat suuremmat kuin pienen. Varaajien eristyskyvyssä on suuriakin eroja. Energiatehokas varaaja on vähintään energialuokkaa B. Varaajan lämpötilan ja kulutuksen alentaminen vähentää käyttövesivaraajan energiankulutusta.
Lisätietoa käyttöveden kulutuksesta:
Käyttövesi
Ilmatiiveys
Ilmatiiveys on yksi rakentamisen laadun mittari. Parhaiden talojen ilmanvuotoluku (q50) on selvästi alle puolet tavanomaisiin uudistaloihin verrattuna. Jos ilmatiiveyttä ei ole mitattu tai muulla tavoin varmennettu, oletetaan ilmatiiveyden arvoksi q50=4 m3/(h m2). Vertian tekemien ilmatiiveysmittausten keskimääräinen taso uudisrakennuksissa on noin q50 = 1 ja suurin osa uudisrakennuksista pääsee alle luvun 2. Vanhoissa taloissa luku on tyypillisesti 4–16.Ilmanvuotoluku kertoo kuinka monta kuutiota ilmaa (m3) vuotaa yhden ulkovaipan neliön (m2) läpi tunnissa paine-eron ollessa 50 pascalia. Ilmanvuotoluku saadaan mittauksella ja normaalissa käytössä paine-ero ja siten ilmanvuoto on huomattavasti pienempi.
Mitä pienempi q50-luku on sitä vähemmän talo vuotaa ilmaa ja sitä vähemmän energiaa kuluu ilmavuotoina.
Energiatehokkaalle talolle ilmatiiveystavoitteen tulisi olla noin 1,0 m3/(h m2) tai alempi.
Koska nykyaikaisessa uudistalossa on pääsääntöisesti koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, ei ilmatiiviyden parantaminen sellaisenaan johda suurempaan rakenteen kosteusvaurioriskiin. Hyvän ilmatiiveyden saavuttaminen edellyttää kuitenkin korkeaa työn laatua ja huolellisuutta.
Lisätietoa ilmatiiveydestä ja sen mittaamisesta:
Ilmanpitävyys
Lämmöntalteenotto
Lämmöntalteenotto on parhaissa ilmanvaihtokoneissa peräti 80–90 prosenttia vuositasolla. Tehokkaan lämmönvaihtimen ohella parhaissa laitteissa on lämpöpumpputehostettu lämmöntalteenotto.Tehokkaasta lämmöntalteenotosta kannattaa maksaa enemmänkin, sillä se kannattaa.
Lisätietoa lämmöntalteenotosta:
Ilmanvaihto
Energiatehokas lämmitysjärjestelmä
Tilojen ja käyttöveden lämmityksessä syntyvää energiankulutusta voidaan vähentää tehokkaasti kytkemällä lämmitys- ja käyttövesijärjestelmään esimerkiksi maa- tai ilma-vesilämpöpumppu tai hyödyntämällä puuta polttoaineena. Kaukolämpö on varteenotettava vaihtoehto, jos se on alueella saatavilla. Lämmitysjärjestelmää voidaan tehostaa edelleen esimerkiksi lisäämällä siihen aurinkolämpökeräimet.Lisää aiheesta:
Lämmitys
Esimerkkikohde Plusenergiatalo – Talo2020:
Teknisiä ratkaisuja
Taloussähkö
Taloussähkön kulutukseen vaikuttavat elektroniikka, valaistus ja kodinkoneet sekä asukkaiden käyttötottumukset. Valitsemalla parhaimpien energialuokkien kodinkoneet ja valaistuksen, säästöpotentiaali taloussähkössä on vuositasolla 50–70 prosenttia.Aurinkosähköllä voidaan kustannustehokkaasti tuottaa yli 50 prosenttia talon vuotuisesta sähköenergian tarpeesta.
Lisää aiheesta:
Nollaenergiatalo Villa Isover:
Aurinkosähköseuranta 9/2013-8/2014
Lisää tietoa energiansäästöstä ja energiapiheimmistä laitteista:
Energiatehokas arki (Motiva Oy)
Sivua päivitetty viimeksi 28.5.2024