Kokemukset
Valkeakoskelle noussut Paroc Lupaus on luontoa ja luonnonläheistä Lintulan asuinaluetta arvostavan Mäkisten perheen unelmakoti. Perheeseen kuuluu isä Vesa, äiti Outi sekä lapset Niilo (15 v.) ja Ilona (13 v.). Outi Mäkinen luonnehtii perhettään tavalliseksi suomalaiseksi perheeksi.– Lintulan alueen isot tontit miellyttivät. Alue oli myös lähellä aiempaa kotiamme, joten muutto ei tuonut suuria muutoksia perheemme nuorille, jotka muuten molemmat pelaavat jalkapalloa Valkeakosken Hakassa, Outi Mäkinen kertoo.
Mäkisten perhe tutki messualueen tonttitarjontaa ensimmäisten joukossa, jolloin he kuulivat mahdollisuudesta päästä mukaan Parocin passiivitalohankkeeseen.
– Meille oli alusta alkaen selvää, että rakentaisimme energiatehokkaan talon sekä ympäristö- että kustannustehokkuussyistä. Lisäksi alkoi tuntua siltä, etteivät talopaketit taivu moniin toiveisiimme, jotka liittyivät huonejärjestykseen, kokoon ja ilmansuuntiin. Passiivitalo-projekti tuntui yhä kiinnostavammalta, kun saimme siitä lisätietoa. Keskustelimme asiasta myös VTT:n ja tulevan arkkitehtimme Kimmo Lylykankaan kanssa.
Mäkisten mielestä energiatehokkaaseen rakentamiseen erikoistuneen arkkitehti Kimmo Lylykankaan työpanos oli ratkaiseva taloprojektissa.
– Arkkitehtimme ylitti kaikki odotukset talomme suunnittelussa: toiveemme toteutettiin ja hän jalosti ne arkkitehtonisesti todella onnistuneeseen muotoon – kaiken lisäksi passiivitaloksi. Lisäksi Paroc ja VTT tukivat projektiamme. Aloitimme elämämme taloudellisesti merkittävimmän hankkeen ammattitaitoisten ihmisten tukemana, Outi Mäkinen toteaa.
Passiivitalo testattiin talven paukkupakkasissa
Haastattelun tekoaikaan Mäkisten perhe on asunut uutta taloaan jo vuoden verran. Talvi 2009–2010 muistetaan kunnon pakkasista ja oikeasta talvesta, miten sujui elo passiivitalossa pakkasilla?– Viime talvi oli tosiaan oikea koetinkivi talollemme – paukkupakkasissa tuli testattua, että taloon liittyneet lupaukset toteutuivat konkreettisesti. Kokemuksemme tähän mennessä ovat vain ja ainoastaan positiivisia. Pitkän ja kylmän talven aikana lämmityskustannukset talon kokoon nähden olivat pienet. Talon huolellinen suunnittelu ja rakentaminen sekä tarkoituksenmukainen LVI-järjestelmä takasivat, että lämpöä riitti ja sisäilma oli raikasta. Isoista ikkunoista huolimatta vedon tunnetta ei ollut kovimmillakaan pakkasilla, Outi Mäkinen kertoo tyytyväisenä.
Talotekniikan hallinta on vaatinut pientä opettelua, tosin perheen isä, Vesa Mäkinen on jo oman työnsä kautta kiinnostunut taloteknisistä laitteista ja niiden ominaisuuksista. Teknisistä ongelmista on selvitty käyttöohjeita lukemalla. Kaiken kaikkiaan messurakentaminen oli Mäkisten mielestä kiinnostava kokemus, vaikka aikataulut olivatkin tiukat. Heidän mielestään rakennusprojektissa on kerättävä ympärille luotettava ja osaava joukko rakentamisen ammattilaisia, jos taito ei ole omissa hyppysissä. Passiivitalorakentamista he suosittelevat lämpimästi muillekin.
– Rakentaminen ei ollut meille tuttua, mutta saimme koottua sekä suunnitteluun että toteutukseen sellaisten ammattilaisten joukon, että saatoimme luottavaisin mielin seurata projektin etenemistä. Isäntäväelle jää vielä sittenkin aivan riittävästi selvitettävää ja huolehdittavaa, päätöksenteosta puhumattakaan.
Sivua päivitetty viimeksi 24.3.2020