EcoDdesign-direktiivi

EcoDesign-direktiivi ohjaa laitevalmistajia – uusista laitteista entistä energiatehokkaampia

Pientalon energiatehokkuus koostuu muustakin kuin hyvin eristetystä ja tiiviistä ulkovaipasta sekä energiatehokkaasta ilmanvaihdosta. Kodin valaistuksen ja sähkölaitteiden osuus talon koko energiankulutuksesta tulee matalaenergia- ja passiivitaloissa yhä merkittävämmäksi.

Tähän mennessä laitteiden energiatehokkuudelle ei ole ollut vaatimuksia – joissain laiteryhmissä on energiamerkki kertonut laitteen energialuokan. Euroopan markkinoilla on tapahtumassa suuri askel eteenpäin energiatehokkuudessa, sillä nyt energiaa käyttäville laitteille annetaan yläraja sille, paljonko ne saavat käyttää energiaa.

Laitevalmistajiin vaikutetaan niin sanotulla EuP-direktiivillä, josta käytetään myös termiä EcoDesign-direktiivi. Se on oikeastaan joukko laitekohtaisia määräyksiä, joista ensimmäisenä tuli voimaan niin sanottu hehkulamppudirektiivi. Syksyllä 2009 kiellettiin kaikki mattapintaiset hehkulamput sekä yli 100 W:n kirkkaat hehkulamput. Vaatimuksia tiukennetaan vuosittain niin, että vuonna 2012 kaikki hehkulamput ovat poistuneet markkinoilta.

Muita laiteryhmiä, joissa ensimmäiset energiatehokkuusvaatimukset ovat tulleet jo voimaan, ovat:
  • tammikuu 2010: laitteiden lepovirtakulutus (standby -kulutus; koskee kaikkia laitteita);
  • helmikuu 2010: digiboksit; ja
  • huhtikuu 2010: ulkoiset teholähteet.
Lisää rajoituksia tulee vuoden 2010 aikana muun muassa kylmäsäilytyslaitteille ja televisioille.

Määräyksiä tiukennetaan portaittain. Tiedossa on lukuisia muitakin laiteryhmiä, joille rajoituksia tulee lähivuosina, muun muassa kiertovesipumput, puhaltimet, astian- ja pyykinpesukoneet, vedenlämmittimet ja lämminvesivaraajat sekä tietokoneet.

Uusista laitteista tulee siis selvästi energiatehokkaampia. Monet laitevalmistajat ovat jo hyvissä ajoin parantaneet laitteidensa energiatehokkuutta ja kannattaakin aina hankintoja tehdessä vertailla ja vaatia energiatehokkaita laitteita.

Motivan sivuilta löytyy lisää tietoa EcoDesign-direktiivistä. TUKES on puolestaan julkaissut ammattilaisille suunnatut ekosuunnittelusivut.


Sivua päivitetty viimeksi 15.1.2016